Wat is MS?
MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is van groot belang: het vormt het besturingssysteem voor het functioneren van het hele lichaam. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Dit is opgebouwd uit zenuwcellen. Die zenuwcellen zijn met elkaar en de rest van het lichaam verbonden via zenuwuitlopers (axonen). Die zenuwuitlopers geven prikkels van buitenaf (horen, zien, voelen) door aan de hersenen. Andersom worden signalen gestuurd van de hersenen naar de rest van het lichaam om te lopen, tillen en andere bewegingen te maken.
De zenuwcellen zijn cruciaal binnen deze processen. Die cellen worden door een vetachtige laag, de myeline, beschermd. Door deze laag verloopt de geleiding van prikkels goed en snel.
Bij MS zorgt een verkeerde reactie in het lichaam ervoor dat die myelinelaag rondom de zenuwcellen wordt afgebroken waardoor die impulsgeleiding wordt verstoord. Sommige boodschappen van de hersenen naar ons lichaam worden niet meer goed doorgegeven. Welke functies verstoord worden, hangt af van de exacte plaatsen waar die myeline wordt afgebroken in het centrale zenuwstelsel. Deze plaatsen kunnen bij een ieder met MS anders zijn, waardoor geen twee mensen met MS exact dezelfde klachten hebben.
In deze animatie leggen we uit wat MS is.
Veelgestelde vragen
MS is GEEN spierziekte. MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel en het is een chronische ziekte die niet vanzelf overgaat.
Nee, het merendeel van de mensen met MS wordt níet volledig rolstoelafhankelijk.
MS heeft geen directe invloed op de levensverwachting. Toch kunnen indirecte gevolgen in zeldzame gevallen een ongelukkig effect hebben. Zo kan iemand met slikproblemen door MS een longontsteking krijgen door het verslikken. Of het lichaam reageert heftig op een specifiek medicijn waardoor een zeldzame bijwerking zich voordoet.